Κεντρικά Σημεία Πολιτικής για ένα "Χαλάνδρι στο Φως" 2024-2028

Αγαπητοί συνδημότες,

Οι αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται για το Χαλάνδρι την επόμενη δημοτική περίοδο 2024-2028 είναι πάρα πολύ μεγάλες και κατά συνέπεια πολύ μεγάλες είναι και οι απαιτήσεις για αναβάθμιση των υποδομών της πόλης μας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Θα έλεγα ότι η εκτόξευση του Χαλανδρίου ως ΠΟΛΗ ΚΟΡΩΝΙΔΑ, όχι απλώς ανάμεσα στους 66 δήμους της Αττικής, αλλά στους 332 της Ελλάδας, είναι πλέον μονόδρομος.

Μια σύγχρονη δημοτική διοίκηση με φρέσκιες ιδέες, με γνώση και με όρεξη για δουλειά, με αντίληψη συμπερίληψης όλων χωρίς διακρίσεις, με δυναμική ομάδα δημοτικών συμβούλων και ειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες διεκδικεί πλέον την εμπιστοσύνη των δημοτών, για να συμβεί αυτό που ονομάζουμε «ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ».

Ο άλλος τίτλος που θέλουμε να συνοδεύει το Χαλάνδρι είναι «ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ».

Την έννοια πολιτισμός την χωρίζω σε τρεις βασικούς πυλώνες:

Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι ο καλός δήμαρχος πρέπει πρώτα να είναι και καλός οδοκαθαριστής, ο πολιτισμός της καθημερινότητας συνίσταται αφενός στην «Καθαρή Πόλη» και αφετέρου στην «Πράσινη Πόλη» μέσω αναβάθμισης της ανακύκλωσης και άλλων πολλών ενεργειών που θα διαβάσετε πιο κάτω στην εξειδίκευση του προγράμματός μας. Στον πολιτισμό της καθημερινότητας εντάσσεται ακόμα η διευθέτηση του μεγάλου προβλήματος της στάθμευσης (πάρκινγκ), ο σωστός και πλήρης φωτισμός της πόλης, η πανταχόθεν εξοικονόμηση ενέργειας, η αποκατάσταση φθαρμένων πεζοδρομίων, η διαρκής συντήρηση των δημοτικών δρόμων και τέλος η ασφάλεια της Πόλης.

Το «Χαλάνδρι στο Φως» θεωρεί απαράδεκτο να έχει ανέβει τόσο πολύ το ποσοστό διαρρήξεων, να έχουν παρουσιαστεί έως και φαινόμενα ανεύρεσης εκρηκτικών  μηχανισμών μολότοφ σε προαύλια σχολείων και όλα αυτά να αντιμετωπίζονται από την παρούσα διοίκηση σχεδόν σαν κανονικότητα.

Έχουμε ήδη καταστρώσει σχέδιο φύλαξης της πόλης με συνεχείς περιπολίες και το έχουμε κοστολογήσει. Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και τις περιουσίες των δημοτών.

Είναι σύνηθες, δυστυχώς, να ξεκινάνε πολλοί άνθρωποι την ημέρα τους με εριστική διάθεση και να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες για ασήμαντη αφορμή.

Αυτές οι συμπεριφορές υποβιβάζουν μία ανθρώπινη κοινωνία και δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα που εξουθενώνουν τελικά τους ανθρώπους.

Το «Χαλάνδρι στο Φως» προτείνει  να διοργανώνονται από τον Δήμο ημερίδες και σεμινάρια  αυτοβελτίωσης και ψυχολογικής υποστήριξης με σκοπό να λειάνουν όλες τις  αρνητικές όψεις της καθημερινότητας.

Θα αναφέρω μία καινούργια ιδέα για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ γονιών και των παιδιών τους, ούτως ώστε να βοηθήσει ο δήμος την ατολμία των γονιών να ανοίγουν διάλογο με τα παιδιά τους για κοινωνικά θέματα.

Μια Κυριακή κάθε μήνα, ο Δήμος θα νοικιάζει μία επιλεγμένη οικογενειακή ταινία που θα προβάλλεται  στις 11 το πρωί σε κινηματογράφους της πόλης. Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν αυτή την προβολή δωρεάν, ενώ θα λαμβάνουν προηγουμένως συμβουλές στην οθόνη για το τι ακριβώς θα πρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά τους, μετά τη λήξη της προβολής, σε σχέση με τα μηνύματα που μεταφέρει  αυτό το καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό έργο.

Επιπλέον ο πολιτισμός δείχνει το αληθινό του πρόσωπο με τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, αλλά και των τρίτεκνων-πολύτεκνων, δεδομένου ότι θεωρούμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας κορυφαίο για την πατρίδα. Γενικότερα η στήριξη της οικογένειας είναι για το ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ μεγάλη προτεραιότητα.

Θα αναφέρω μία καινούργια ιδέα για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ γονιών και των παιδιών τους, ούτως ώστε να βοηθήσει ο δήμος την ατολμία των γονιών να ανοίγουν διάλογο με τα παιδιά τους για κοινωνικά θέματα.

Μια Κυριακή κάθε μήνα, ο Δήμος θα νοικιάζει μία επιλεγμένη οικογενειακή ταινία που θα προβάλλεται στις 11 το πρωί σε κινηματογράφους της πόλης. Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν αυτή την προβολή δωρεάν, ενώ θα λαμβάνουν προηγουμένως συμβουλές στην οθόνη για το τι ακριβώς θα πρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά τους μετά την λήξη της προβολής σε σχέση με τα μηνύματα που μεταφέρει αυτό το καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό έργο. 

Επιπλέον ο πολιτισμός δείχνει το αληθινό του πρόσωπο στην στήριξη ευάλωτων ομάδων αλλά και των τρίτεκνων-πολύτεκνων δεδομένου ότι θεωρούμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας κορυφαίο για την πατρίδα. Γενικότερα η στήριξη της οικογένειας είναι για το ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ μεγάλη προτεραιότητα.

Πρόκειται για ένα πεδίο που θεωρώ προνομιακό, εφ’ όσον ασχολούμαι επαγγελματικά σαράντα χρόνια.

Επίσης, είναι το κυρίως πεδίο στο οποίο δραστηριοποιήθηκα θεσμικά στην Περιφέρεια Αττικής επί τέσσερα χρόνια ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η φιλοδοξία μου για το Χαλάνδρι είναι να καταστεί επίκεντρο πολιτιστικών δράσεων και άνθησης των τεχνών. Με αποκορύφωμά τη διοργάνωση ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και τη δημιουργία ενός δικτύου που θα ονομάσουμε ΔΙ.ΔΙ.ΔΙ.ΠΟ. (Διεθνές Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού).

Θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ μεταξύ τους μέσω ανταλλαγής σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ένα είδος αδελφοποίησης δήμων, που θα αποτελέσει καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλω να υπερτονίσω ότι για όλα τα έργα που εξαγγέλλουμε, κυρίως των υποδομών και ανάπτυξης, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές χρηματοδοτήσεις. Στα πολύτιμα χρόνια μάθησης κατά τη θητεία μου στην Περιφέρεια Αττικής, συνεργάστηκα με τεχνοκράτες, κορυφαίους στην επιστήμη της οικονομίας, που μας καθοδηγούσαν στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και θα συνεχίσουν να με συμβουλεύουν προς όφελος της πόλης του Χαλανδρίου.

Πρόκειται για ένα πεδίο που θεωρώ προνομιακό, εφόσον ασχολούμαι με αυτό επαγγελματικά σαράντα χρόνια.

Επίσης, είναι το κυρίως πεδίο, στο οποίο δραστηριοποιήθηκα θεσμικά στην Περιφέρεια Αττικής, επί τέσσερα χρόνια, ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η φιλοδοξία μου για το Χαλάνδρι είναι να καταστεί επίκεντρο πολιτιστικών δράσεων και άνθησης των τεχνών, με αποκορύφωμά τη διοργάνωση  ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και τη δημιουργία ενός δικτύου που θα ονομάσουμε ΔΙ.ΔΙ.ΔΙ.ΠΟ. (Διεθνές Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού).

Θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ  μεταξύ τους μέσω ανταλλαγής σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ένα είδος αδελφοποίησης δήμων, που θα αποτελέσει καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θέλω να υπερτονίσω ότι για όλα τα έργα που εξαγγέλλουμε, κυρίως των υποδομών και ανάπτυξης, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις.

Στα πολύτιμα χρόνια μάθησης κατά τη θητεία μου στην Περιφέρεια Αττικής, συνεργάστηκα με τεχνοκράτες, κορυφαίους στην επιστήμη της οικονομίας, που μας καθοδηγούσαν στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και θα συνεχίσουν να με συμβουλεύουν προς όφελος της πόλης του Χαλανδρίου.

Τέλος, προτού σας παρουσιάσουμε τους επιμέρους «είκοσι συν ένα» άξονες του προγράμματός μας, θα ήθελα να επισημάνω ότι από το πόστο μου στην Περιφέρεια Αττικής ήδη είχα αρχίσει να παράγω έργο για το Χαλάνδρι, προσπαθώντας να βρω λύσεις σε προβλήματα και παθογένειες που βάλτωναν χρόνια, όπως το θέμα του ΠΕΥΚΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, για το οποίο είχε προσέλθει για να ζητήσει τη βοήθειά μου αντιπροσωπεία του συλλόγου «Πεύκο Πολίτη». Εκείνοι γνωρίζουν καλά ότι κατάφερα να βγάλω αιχμηρές ακίδες από ένα ιδιαιτέρως ακανθώδες θέμα και κάπως έτσι έφτασε μέχρι το αίσιο τέλος του.

Η θέση μου και τότε, αλλά και τώρα, είναι «Πάνω από όλα η πόλη μας».

Είναι γνωστό εξάλλου ότι το ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ!

Χάρης Ρώμας

Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου

20 ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
 • Ένταξη της Κεντρικής Πλατείας στο Πρόγραμμα Βιοκλιματικής Ανάπλασης και άμεση ολοκλήρωση του για χρήση από τους πολίτες.

 • Πλήρης κάλυψη της πόλης και των κοινόχρηστων χώρων με οδικό φωτισμό τεχνολογίας LED.

 • Ολοκλήρωση του δικτύου των αγωγών ομβρίων και των αγωγών ακαθάρτων σε κάθε γειτονιά.

 • Πρόγραμμα ολοκλήρωσης κατασκευής πεζοδρομίων σε όλους τους οδικούς άξονες της πόλης και σταδιακής αποκατάστασης φθαρμένων πεζοδρομίων στο κέντρο και στις γειτονιές.

 • Ετήσιο Πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης δρόμων στο κέντρο και στις συνοικίες της πόλης.

 • Πρόγραμμα άμεσης κάλυψης για κακοτεχνίες και λακκούβες στους οδικούς άξονες και στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης (δρόμοι, πλατείες και πάρκα).

 • Συντήρηση διαγραμμίσεων κυκλοφορίας και διαβάσεων πεζών με προτεραιότητα στις σχολικές υποδομές, στις εκκλησίες και στα ΚΑΠΗ.

 • Εξάμηνη συντήρηση πινακίδων οδικής κυκλοφορίας με εγκατάσταση και αντικατάσταση.

 • Αντικατάσταση πινακίδων ονομάτων δρόμων όπου δεν υπάρχουν και όπου έχουν καταστραφεί.
 • Δημιουργία μιας μεγάλης ενοποιημένης πλατείας στο κέντρο της πόλης με ένταξη και άλλων παρακείμενων χώρων.

 • Τροποποίηση των ροών κυκλοφορίας, μετά από μελέτη και διαβούλευση, για βελτίωση της κυκλοφορίας στο κέντρο και στις γειτονιές.

 • Δημιουργία τριώροφου υπόγειου Πάρκινγκ στο κτήμα Μαμόπουλου (Αγίας Παρασκευής 86, έναντι Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου) με διαδικασία ΣΔΙΤ.

 • Δημιουργία Pocket Park (μικρό πάρκο) και βιολογικού Κήπου στο ίδιο κτήμα.

 • Ψηφιακή καταγραφή και ψηφιακή διάθεση των διαθέσιμων νόμιμων θέσεων στάθμευσης παρά την οδό και στο κέντρο της πόλης.

 • Ανάπτυξη έξυπνου συστήματος διαχείρισης στάθμευσης (Smart Parking) μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, για διευκόλυνση εύρεσης θέσεων.

 • Ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας με νέες γραμμές και νέες διασυνδέσεις με σημεία αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή για την εξυπηρέτηση των πολιτών (μετρό, Λ. Κηφισίας, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμιο).

 • Προώθηση της Αστικής Κινητικότητας με την αγορά ηλεκτροκινούμενων οχημάτων για τη δημοτική συγκοινωνία.

 • Διαμόρφωση και εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

 • Ανάπτυξη ευφυούς συστήματος τηλεματικής για μετακίνηση μέσω δημοτικής συγκοινωνίας με ενημέρωση για την διέλευση της δημοτικής συγκοινωνίας και ειδοποίηση μέσω SMS ή φωνητικού μηνύματος.

 • Σχέδιο κάλυψης της πόλης με ποδηλατόδρομους και διασύνδεση με τους ήδη υφιστάμενους στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης για μετακίνηση των πολιτών με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο με ποδήλατα και πατίνια.
 • Διεκδίκηση επιπλέον χρόνου παραχώρησης για τα τριάντα στρέμματα που μας έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αξιοποιηθούν για πάντα, με τη δημιουργία χώρων αθλοπαιδιών, αλλά και του πρώτου Θεματικού Πάρκου στο Χαλάνδρι.

 • Βιοκλιματική Αστική Ανάπλαση ειδικών περιοχών στις γειτονιές και εκτεταμένο πρόγραμμα φυτεύσεων σε κεντρικά σημεία.

 • Υλοποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος Βιοκλιματικής Ανάπλασης για την οδό Αγίας Παρασκευής, στο Κέντρο του Χαλανδρίου, και επέκτασή της με πρόσθετα έργα στις παρακείμενες περιοχές.

 • Πρόγραμμα δενδροκομικής και δενδροφύτευσης στην πόλη, στο κέντρο και στις γειτονιές, με αντικατάσταση γηρασμένων και επικίνδυνων δένδρων με νέα ξηρικής αντοχής.

 • Πρόγραμμα ασφαλούς πρασίνου στην πόλη σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

 • Δίκτυο Πράσινων Κήπων, σε επιλεγμένα σημεία, σε γειτονιές της πόλης.

 • Καθορισμός Πράσινων Διαδρομών στην πόλη.

 • Δημιουργία οργανωμένου φυτωρίου για τις ανάγκες της πόλης.

 • Καθιέρωση Ημέρας Πρασίνου, τον Μάιο στα Σχολεία και στις Γειτονιές, για κήπους με ειδικό Πρόγραμμα για τη Σχολική Κοινότητα.

 • Ειδικό Πρόγραμμα για την τακτική κλάδευση των υψηλών δέντρων, με στόχο την ασφάλεια και το περιβάλλον στην πόλη.

 • Αξιοποίηση, με Πράσινη Ανάπτυξη, των κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», με την εκτέλεση της Πράξης Εφαρμογής, με δημιουργία πάρκων και φιλοξενία χώρων αθλητικών δράσεων.

 • Ειδικό σύστημα αξιοποίησης και χρήσης κοινόχρηστων χώρων από τους πολίτες μας για εκδηλώσεις και εορτασμούς.
 • Εκκίνηση διαδικασιών μετακίνησης του αμαξοστασίου και των απορριμματοφόρων του Δήμου σε εναλλακτική περιοχή από την ήδη υφιστάμενη -που υποβαθμίζει έναν χώρο, όπου αγωνίζονται αθλητές- και σε άλλη από αυτήν του οικοπέδου ΧΕΥ 9 στο Πάτημα Χαλανδρίου, αναζητώντας μια λύση για το περιβάλλον και όχι για την υποβάθμιση μιας περιοχής.

 • Λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ). Προώθηση προϊόντων επαναχρησιμοποίησης σε κοινωνικές δομές, με επιπρόσθετο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για δημότες με συγκεκριμένες δεξιότητες.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγράμματος Χωριστής Συλλογής ανακυκλώσιμων αστικών στερεών αποβλήτων με λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας με εφαρμογή ενημέρωσης και πληροφόρησης για τη σωστή χωριστή συλλογή αποβλήτων.

 • Ανάπτυξη εφαρμογής για έξυπνα κινητά με συνεχή ενημέρωση για το πού πρέπει να πετιέται κάθε είδος απορρίμματος, αλλά και την υποβολή αιτημάτων, όπως, για παράδειγμα, τη συλλογή από το Δήμο ογκωδών αποβλήτων.

 • Χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων κουζίνας (καφέ κάδος), των βρώσιμων λιπών, των ελαίων και των πράσινων αποβλήτων από κηπουρικές εργασίες και συντηρήσεις πρασίνου.

 • Χωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού, αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (πανιά, υφάσματα, κουρέλια), αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

 • Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής με δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης ειδικού χαρακτήρα αποβλήτων (πλαστικά, μέταλλα, γυαλί, χαρτί, έντυπο χαρτί, ΑΗΗΕ, μπαταρίες, βρώσιμα λίπη και έλαια κ.ά.).

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος συγκέντρωσης και διαχείρισης με πιστοποιημένους φορείς ογκωδών αποβλήτων.

 • Προώθηση της επιτόπιας οικιακής ή συνοικιακής διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων με επιστροφή της οργανικής ύλης στο έδαφος.

 • Πρόγραμμα παροχής κινήτρων προς τους πολίτες για επιτόπια επεξεργασία των υπολειμμάτων από εργασίες συντήρησης κήπων με οικιακή κομποστοποίηση.

 • Χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και διασφάλιση συνεργασίας του Δήμου με τον διαδημοτικό φορέα διαχείρισης για παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ και επιστροφή του υλικού αυτού στο έδαφος σε καλλιέργειες ή και στο αστικό πράσινο.

 • Σχεδιασμός και εφαρμογή κινήτρων για σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» – PAYT, όπου οι παραγωγοί αποβλήτων χρεώνονται με βάση την πραγματική ποσότητα των παραγόμενων από αυτούς αποβλήτων μέσω του ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας.

 • Δημιουργία σχολικού πρωταθλήματος ανακύκλωσης για δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, με καθιέρωση συστήματος επιβράβευσης με μια εκδρομή με διήμερη διανυκτέρευση για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων, που επιτυγχάνουν τις καλύτερες αποδόσεις και μονοήμερες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδρομές για τα μικρότερα παιδιά.

 • Χωροταξικό σχέδιο και υλοποίησή του για την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων (πράσινοι, μπλε, καφέ και κώδωνες) στο κέντρο και τις συνοικίες με επέκταση δικτύου βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων.
 • Μετατροπή του Κτήματος Δουζένη στη γωνία των οδών Σαλαμίνας και Βενιζέλου, ένα από τα λίγα εργοστάσια παρασκευής οινοπνεύματος της χώρας, μνημείο της ιστορίας του Χαλανδρίου, σε πάρκο με εντευκτήριο, που θα οργανώνονται πολιτιστικές ημερίδες, αλλά και θα σερβίρονται επιλεγμένα αποστάγματα σε μνήμη της μεγάλης του ιστορίας.

 • Αξιοποίηση της κατοικίας της Τζίνα Μπαχάουερ σε τοπόσημο πολιτιστικής κληρονομιάς.

 • Αξιοποίηση της κατοικίας του Χρίστου Παπακυριακόπουλου, του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού της σύγχρονης εποχής, με τη μετατροπή της σε μαθηματική βιβλιοθήκη. Το οίκημα βρίσκεται στην οδού Θρασυβούλου 2.

 • Απόδοση στους Δημότες του Χαλανδρίου, μετά από ανάπλαση- της βίλας Κεφαληνού, και αξιοποίησή της ως χώρου πολιτιστικών χρήσεων.

 • Αξιοποίηση του κτηρίου Nobel με ιδιαίτερο σχεδιασμό και ανάδειξή του σε επίκεντρο πολιτιστικής κληρονομιάς.

 • Ανάδειξη της Ρεματιάς του Χαλανδρίου σε τοπόσημο Πολιτισμού με εθνική και ευρωπαϊκή εμβέλεια.
 • Εκπόνηση μελέτης ολικού σχεδίου για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών εγκαταστάσεων και υποδομών, με στόχο την αποδοτικότερη χρήση και αξιοποίησή τους, και εφαρμογή της στη διάρκεια της δημοτικής θητείας.

 • Εγκατάσταση φωτισμού τεχνολογίας LED σε ενεργοβόρες υποδομές, όπως τα Σχολεία, οι Αθλητικές και οι Πολιτιστικές Υποδομές και κτίρια.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος μείωσης κατανάλωσης ενέργειας με smart εφαρμογές και τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης σε δημοτικά κτίρια και υποδομές.

 • Αξιοποίηση χρηματοδοτικού Προγράμματος για Πράσινες Στέγες σε ταράτσες δημοτικών κτιρίων.

 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε στέγες σχολείων και σε άλλα δημοτικά κτίρια, όπως στη στέγη του νέου Δημαρχείου.

 • Υλοποίηση Δημοτικού Σχεδίου για Μείωση Εκπομπών Ρύπων στον Δήμο Χαλανδρίου.

 • Προγραμματισμός για συμμετοχή σε Ενεργειακή Κοινότητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών και επαγγελματιών.

 • Εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για τον αειφόρο αθλητισμό (πράσινες αθλητικές υποδομές)
 • Διασύνδεση κοινωνικών παροχών με ωφελούμενους του Κέντρου Κοινότητας.

 • Επέκταση ιατρικών ειδικοτήτων παροχής πρωτοβάθμιας υπηρεσίας υγείας στους πολίτες από το Δημοτικό Ιατρείο.

 • Ένταξη του Δήμου στο «Παγκόσμιο Δίκτυο των Υγειών Πόλεων» του Π.Ο.Υ.

 • Ενεργοποίηση ρόλου και δράσεων προς όφελος της πόλης από τη συμμετοχή της στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

 • Δημιουργία υποδομής για παροχή υπηρεσιών Κοινωνικού Φαρμακείου.

 • Δημιουργία υποδομής για παροχή υπηρεσιών Κοινωνικού Οδοντιατρείου.

 • Επέκταση παρεχόμενων υπηρεσιών και ειδών από το Δημοτικό Παντοπωλείο και διεύρυνση των ωφελούμενων σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου.

 • Δημιουργία και στελέχωση Δημοτικού Φυσιοθεραπευτήριου – Εργοθεραπευτήριου, με ειδικά προγράμματα για άτομα με αναπηρία και άτομα τρίτης ηλικίας.

 • Σύσταση Γραφείου Μέριμνας και Φροντίδας για την Οικογένεια και τα Παιδιά.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος κοινωνικού συσσιτίου σε απόρους.

 • Σύσταση και οργάνωση δικτύου εθελοντών γιατρών (παθολόγοι, καρδιολόγοι, δερματολόγοι, ορθοπεδικοί και ρευματολόγοι) για παροχή συμβουλευτικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας σε συνεργασία με τους Ιατρούς που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

 • Λειτουργία Γραμμής Υποστήριξης σε Θέματα Υγείας και Ψυχικής Υγείας.

 • Πρόβλεψη Panic Button που θα συνδέεται με ειδική υπηρεσία στο Δήμο και την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).

 • Επέκταση δραστηριοτήτων στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer και δημιουργία ενός Κέντρου Επιβράδυνσης Συμπτωμάτων Alzheimer.

 • Δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου.

 • Λειτουργία Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης με Ψυχολόγους για Συνεδρίες, που θα προσφέρουν υπηρεσίες σε όσους αναζητούν στήριξη.

 • Δημιουργία και λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ημερήσιας Φροντίδας και στήριξη στην ήδη υπάρχουσα στέγη, όπως η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ.

 • Ειδικό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Στήριξης Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Θέση σε λειτουργία 2 νέων βρεφονηπιακών σταθμών εντός του χρονικού πλαισίου 2024-2028 και ο πρώτος εντός διετίας.

 • Μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας για την ένταξη σε βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου στους 8 από το υφιστάμενο των 11 μηνών.

 • Πιστοποίηση των χώρων εστίασης των βρεφονηπιακών σταθμών με πρότυπο HACCP, για την παροχή άριστης ποιότητας εστίασης στα βρέφη και στα νήπια της πόλης.

 • Υλοποίηση Προγράμματος κατάρτισης σε τεχνικές επικοινωνίας για τα στελέχη των βρεφονηπιακών σταθμών.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση ετήσιου Φεστιβάλ βρεφονηπιακών σταθμών.

 • Άμεση δημιουργία και λειτουργία 2 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).

 • Δημιουργία Συστήματος Διοικητικής Υποστήριξης για τους γονείς και κηδεμόνες, για την επιτυχή ένταξη στο Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ.

 • Πλήρης ενεργοποίηση του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» σε συνεργασία με ΕΕΤΑΑ.
 • Ολοκλήρωση του σχεδιασμού και υλοποίηση της κατασκευής του 6ου Λυκείου Χαλανδρίου, με στόχο ένα πρότυπο και ενεργειακά αυτόνομο σχολικό κτίριο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ ΑΕ για την κατασκευή του.

 • Συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου για το 17ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, με στόχο ένα πρότυπο και ενεργειακά αυτόνομο σχολικό κτίριο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ ΑΕ για την κατασκευή του.

 • Διεκδίκηση από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο τη δημιουργία Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και Λυκείου στο Χαλάνδρι.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση, σε ετήσια βάση, Προγράμματος συντήρησης και αναβάθμισης Σχολικών υποδομών (κτιρίων και εργαστηρίων).

 • Εγκατάσταση και λειτουργία διαδραστικών πινάκων σε κάθε τάξη σχολικής υποδομής.

 • Σχεδιασμός και διοργάνωση ειδικών προγραμμάτων για μαθητές, με επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις για να επιτευχθεί η περιβαλλοντική και κοινωνική τους ευαισθητοποίηση.

 • Υλοποίηση ειδικών σεμιναρίων για τη μαθητική κοινότητα στο πεδίο της πολιτικής προστασίας.

 • Ενθάρρυνση της συμμετοχής μαθητών και καθηγητών σε προγράμματα εθελοντισμού για την ενίσχυση της έννοιας της κοινωνικής προσφοράς.

 • Ειδικό Πρόγραμμα διάγνωσης και υποστήριξης των μαθητών και αποφοίτων των Γυμνασίων και Λυκείων σε θέματα εκπαιδευτικού και επαγγελματικού προσανατολισμού.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγράμματος Σίτισης (Δεκατιανό) σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια για τα παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με Διευθυντές και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

 • Προγραμματισμός και υλοποίηση ασφαλιστικής κάλυψης μαθητών δημοτικών σχολείων.

 • Παροχή ψυχολογικής στήριξης σε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων με ειδικό πρόγραμμα Σχολικής Κοινωνικής Υπηρεσίας.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγράμματος Παιδικών Κατασκηνώσεων για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.
 • Νέος σχεδιασμός για πρότυπες Παιδικές Χαρές στις γειτονιές και στο κέντρο της πόλης, με πλήρη λειτουργικότητα και προσβασιμότητα για όλα τα παιδιά.

 • Αναβάθμιση υφιστάμενων Παιδικών Χαρών και πιστοποίησή τους με ISO και αντίστοιχα πιστοποιημένα όργανα με τα αντίστοιχα πρότυπα.

 • Δημιουργία Σώματος Εθελοντών για Παιδικές Χαρές με Ασφάλεια.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος φύλαξης των Παιδικών Χαρών και διασύνδεση με εθελοντές.

 • Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού στα πάρκα και τα άλση της πόλης, για περιβαλλοντική χρήση από τα παιδιά.

 • Εγκατάσταση και λειτουργία οργάνων για ψυχαγωγία παιδιών στα πάρκα της πόλης.

 • Σχεδιασμός και λειτουργία συστήματος με ηλεκτρονικές κρατήσεις στα πάρκα για τα παιδικά πάρτυ.
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση έργων για την εγκατάσταση σημείων προσβασιμότητας με ράμπες σε δημόσια κτίρια, πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και κοινόχρηστους χώρους στην πόλη, με κεντρικό σύνθημα – Προσβασιμότητα παντού.

 • Δημιουργία οδηγού προσβάσιμων διαδρομών στην πόλη.

 • Άμεση δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – ΑμεΑ (ΚΔΑΠ – ΑμεΑ) για παιδιά με αναπηρία.

 • Τοποθέτηση ειδικών πιστοποιημένων οργάνων (όπου είναι εφικτό) για παιδιά με αναπηρία στις Παιδικές Χαρές της πόλης.

 • Προμήθεια και θέση σε κυκλοφορία ειδικά διαμορφωμένου λεωφορείου για κατ’ απαίτηση (on-demand) χρήση από Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) με στόχο τη διευκόλυνση της κινητικότητας τους στην πόλη.

 • Αύξηση, μετά από μελέτη, του αριθμού των σημείων – χώρων στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

 • Ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας για την αυστηρή αστυνόμευση των θέσεων που έχουν τοποθετηθεί ράμπες και σημεία στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία.

 • Διεύρυνση του αριθμού των ωφελούμενων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και ειδικότερα των ατόμων με αναπηρία και κινητικές αδυναμίες.

 • Χωροταξικός σχεδιασμός και εγκατάσταση Δημόσιων Αναπηρικών Τουαλετών σε Κοινόχρηστους Χώρους της Πόλης.

 • Υλοποίηση προγράμματος Φυσιοθεραπευτήριου – Εργοθεραπευτήριου για άτομα με αναπηρία.

 • Πρόβλεψη για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό περιβάλλον και τις χρηστικές πληροφορίες του Δήμου για τα Άτομα με Αναπηρία.

 • Εγκατάσταση συστημάτων μηχανικής υποστήριξης ΑμεΑ σε σχολεία που δεν διαθέτουν ανελκυστήρες.

 • Δημιουργία Κέντρου Βελτίωσης Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, με ειδικό Τμήμα ΑμεΑ, ώστε να δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για εργασία.

 • Κατάργηση του καταυλισμού και μετεγκατάσταση των Ρομά σε διάφορες κατοικίες στο Χαλάνδρι ή και αλλού.
 • Εκτός από τις ισχύουσες απαλλαγές δημοτικών τελών για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω (και εισοδηματικά κριτήρια έως 45.000€ για τρίτεκνους και έως 55.000€ για πολύτεκνους) το ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ προτείνει μείωση 30% και για οικογένειες με δύο παιδιά στα πλαίσια της ενθάρρυνσης των οικογενειών για να τεκνοποιήσουν, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα.

 • Ενίσχυση και στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

 • Μηδενικό κόστος για τρίτεκνους και πολύτεκνους σε Δημοτικά Προγράμματα Αθλητισμού.

 • Δωρεάν Παιδική Κατασκήνωση για τα παιδιά των τρίτεκνων και πολύτεκνων.

 • Δωρεάν πάνες κατά την γέννηση κάθε παιδιού και για τους έξι πρώτους μήνες.
 • Αναβάθμιση των υποδομών στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων με νέο εξοπλισμό και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.

 • Δημιουργία μίας ακόμη δομής ΚΑΠΗ στο Πάτημα Χαλανδρίου, πέραν των τριών που λειτουργούν μέχρι τώρα στο Χαλάνδρι.

 • Δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων για την στήριξη των οικογενειών και την φροντίδα αγαπημένου μέλους τους τις ώρες που τα νεότερα μέλη της οικογένειας εργάζονται.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγράμματος Ενεργού Γήρανσης, που θα περιλαμβάνει σειρά από δράσεις, όπως: Χορωδία, Θεατρική Ομάδα, Ομάδα Χορού, μέριμνα για ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδρομές, καθώς και, για τους καλοκαιρινούς μήνες, ημερήσιες εξορμήσεις για θαλάσσια μπάνια.

 • Υλοποίηση Προγράμματος Πολιτιστικής Παιδείας με επισκέψεις σε θέατρα και μουσεία.

 • Αξιοποίηση του δυναμικού που είναι μέλη των ΚΑΠΗ σε δράσεις για τα παιδιά και την οικογένεια, στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της κοινωνικής καταξίωσης τους.

 • Προμήθεια και θέση σε κυκλοφορία ειδικά διαμορφωμένου λεωφορείου για κατ’ απαίτηση (on-demand), χρήση από άτομα μεγάλης ηλικίας με κινητικές δυσκολίες για την διευκόλυνση της κινητικότητας τους στην πόλη.

 • Αξιοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των κλητήρων για εξυπηρέτηση Ατόμων Τρίτης Ηλικίας όσον αφορά διοικητικά θέματα και πιστοποιητικά που πρέπει να εκδοθούν και να τους επιδοθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου, με την δημιουργία του θεσμού του Δημοτικού Ανταποκριτή.

 • Διεύρυνση του αριθμού των ωφελούμενων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την καλύτερη υγιεινή και φαρμακευτική παρακολούθηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας και ειδικότερα αυτών με κινητικά προβλήματα, όπως και των υπερηλίκων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

 • Δημιουργία Προγράμματος περιοδικής επίσκεψης σε μοναχικά άτομα τρίτης ηλικίας.

 • Υλοποίηση προγράμματος Φυσιοθεραπευτήριου – Εργοθεραπευτήριου για άτομα τρίτης ηλικίας με χρόνια προβλήματα που χρήζουν υποστήριξης για ποιότητα ζωής.

 • Δημιουργία του θεσμού Γωνιές Εκμάθησης Χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, για ανάπτυξη δεξιοτήτων Η/Υ σε άτομα της τρίτης ηλικίας, όπως και για την αξιοποίηση ιστοσελίδων για ενημέρωση.
 • Ένταξη της πόλης του Χαλανδρίου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πόλεων Μάθησης της UNESCO.

 • Οργάνωση και λειτουργία Ανοικτού Πανεπιστημίου Χαλανδρίου σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, με τακτικά μαθήματα επιμόρφωσης από κορυφαίους επιστήμονες, για την απόκτηση μεγαλύτερου εύρους γνώσεων.

 • Λειτουργία Γραφείου Νεολαίας σε μόνιμη βάση.

 • Προγράμματα εκμάθησης βασικών γνώσεων χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή για πιστοποιημένες δεξιότητες Η/Υ στον γενικό πληθυσμό της πόλης.

 • Προγράμματα εκμάθησης Πράσινων και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (Green & Digital Skills) στο γενικό πληθυσμό της πόλης.

 • Λειτουργία πλατφόρμας σύνδεσης ενδιαφερομένων για ανεύρεση εργασίας με τη ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού από τις επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο.

 • Λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης της πόλης για την απόκτηση και βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων, σε άμεση συνάρτηση με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για απασχόληση και απασχολησιμότητα.

 • Καθιέρωση Ημέρας Καριέρας, όπου επιχειρήσεις θα κάνουν ακροάσεις σε δημότες με σκοπό την πρόσληψή τους.
 • Προστασία και φύλαξη της πόλης με την στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνεργασία της με την Δημοτική Αστυνομία, με οργανωμένες περιπολίες και παρεμβάσεις ασφάλειας στην πόλη.

 • Ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της σε τοπικό επίπεδο και διεκδίκηση ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της με προγραμματισμό προσλήψεων.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγράμματος Φύλαξης της πόλης με κοστολογημένο πρόγραμμα, για περιπολίες από εταιρία security στα δημόσια κτίρια, στο κέντρο και στις γειτονιές, με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και την εξάλειψη κλοπών και βανδαλισμών (χώροι και υποδομές διοίκησης, ΚΑΠΗ, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Σχολεία, Αθλητικές και Πολιτιστικές Υποδομές κ.ά.).

 • Οργάνωση περιοδικών περιπολιών της Δημοτικής Αστυνομίας στις λαϊκές αγορές της πόλης, για ευταξία και μείωση κλοπών.

 • Οργάνωση Προγράμματος Φύλαξης των Παιδικών Χαρών της Πόλης, για την ασφάλεια των παιδιών μας.

 • Εκπόνηση των Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας Ιόλαος, Βορέας, Δάρδανος και Εγκέλαδος, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, για την πόλη και τις υπηρεσίες της και ενεργοποίηση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, του τοπικού πληθυσμού.

 • Σχεδιασμός και θέση σε λειτουργία μέτρων πρόληψης πολιτικής προστασίας για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στην πόλη (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα κ.ά.).

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος τακτικών καθαρισμών του ρέματος συνολικά και των φρεατίων στην πόλη για πρόληψη επιπτώσεων πλημμυρικών φαινομένων και πυρκαγιάς.

 • Φύλαξη της Ρεματιάς Χαλανδρίου από κινδύνους φυσικής καταστροφής με ψηφιακά συστήματα και αξιοποίηση εθελοντικού δυναμικού μέσω της δημιουργίας της ομάδας «ΑΓΡΥΠΝΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ».

 • Πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης ενηλίκων και παιδιών στην πόλη μας σε βασικές γνώσεις Πολιτικής Προστασίας.
 • Δημιουργία Υπηρεσίας Μιας Στάσης για το Δημοτικό Κοιμητήριο, ώστε όλες οι εργασίες διοικητικού χαρακτήρα να υλοποιούνται ψηφιακά ή φυσικά μόνο στον χώρο αυτό, σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

 • Ανάπλαση και εκσυγχρονισμός του χώρου του Δημοτικού Κοιμητηρίου και των υπηρεσιών που παρέχονται εκεί στους πολίτες μας και τους συγγενείς τους.

 • Ψηφιακή αποτύπωση Δημοτικού Κοιμητηρίου και διαχωρισμός σε ζώνες για οικογενειακούς και κανονικούς τάφους.

 • Σχεδιασμός και τήρηση προγράμματος ετήσιας συντήρησης, επισκευής και ψηφιακής διαχείρισης των οστεοφυλακίων και κατασκευή νέων.

 • Νομικός έλεγχος για τους κατιόντες με δικαίωμα χρήσης των οικογενειακών τάφων και εκκαθάριση του μητρώου αυτού με ψηφιακή καταχώρηση δεδομένων.

 • Νομικός έλεγχος και τήρηση μητρώου οστεοφυλακίων με ψηφιακή καταχώρηση δεδομένων.
 • Λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου για στειρώσεις στα αδέσποτα ζώα της πόλης, σε συνεργασία με κτηνιάτρους του Χαλανδρίου.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγράμματος ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΑΔΕΣΠΟΤΟ, ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων στην πόλη.

 • Δημιουργία Γραφείου Αστικής Πανίδας και Χλωρίδας με ειδική τηλεφωνική γραμμή που θα εξυπηρετεί και τους πολίτες που βρίσκουν ζώα χτυπημένα και δεν μπορούν να τα μεταφέρουν.

 • Πρόγραμμα εμφύτευσης chip ταυτοποίησης σε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα μετά από αίτημα των πολιτών με στόχο την εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

 • Προμήθεια οχήματος (van) περισυλλογής τραυματισμένων αδέσποτων και περιπλανώμενων ζώων προς στείρωση.

 • Συνεργασία με φορέα κτηνιατρικής φροντίδας ειδικευμένο για την οργανωμένη περισυλλογή και ιατρική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.

 • Διανομή ζωοτροφής σε φιλόζωους ανά τακτά διαστήματα σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων για ζώα συντροφιάς.

 • Δημιουργία Πάρκου Σκύλων με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για τα δεσποζόμενα ζώα.

 • Δημιουργία Μητρώου Εθελοντών Δημοτών που φροντίζουν αδέσποτα ζώα.

 • Εκστρατεία πληροφόρησης για το νομικό πλαίσιο που αφορά όσους διαπράττουν αδικήματα εναντίων των ζώων και για την διαδικασία καταγγελιών για κακοποίηση ή εγκατάλειψη ζώων σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα.

 • Πρόγραμμα εκπαίδευσης στα σχολεία για να εξοικειώνονται τα παιδιά με τα ζώα συντροφιάς και να μαθαίνουν να τα φροντίζουν.

 • Μητρώο καταγραφής αδέσποτων και δεσποζομένων ζώων στα όρια της πόλης.

 • Ταΐστρες, ποτίστρες, ειδικά σακουλάκια για τις ακαθαρσίες σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου.
 • Ένταξη της πόλης του Χαλανδρίου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πόλεων Μάθησης της UNESCO.

 • Ένταξη του Δήμου στο «Παγκόσμιο Δίκτυο των Υγειών Πόλεων» του Π.Ο.Υ.

 • Αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ρεματιάς με εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας και συμμετοχή πολλών αντιπροσωπειών από χώρες της Ευρώπης και άλλων ηπείρων.

 • Θεσμική συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

 • Δημιουργία προϋποθέσεων για μια «Πόλη Ανάπτυξης και Εμπορίου» με ανάπτυξη επισκεψιμότητας στην πόλη μας με την καθιέρωση 2 διαδρομών περιήγησης: η 1η με την ονομασία «The Flea Tour», στην οποία οι επισκέπτες θα ξεναγούνται σε τέσσερα ιστορικά μεταβυζαντινά εκκλησάκια (Μαρμαριώτισσα, Ζωοδόχος Πηγή, Αγία Βαρβάρα και Προφήτης Ηλίας), και η 2η με την ονομασία «ECO Chalandri», στην οποία οι επισκέπτες θα ξεναγούνται προς τέρψη των φυσιολατρών στην Ρεματιά Χαλανδρίου. Οι δύο διαδρομές θα ολοκληρώνονται έξω από το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης», όπου ξεναγοί θα διηγούνται εν συντομία τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα που έγραψε την εκπληκτική Μήδεια (Medea).
 • Σχεδιασμός και θέση σε λειτουργία Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος για τις εσωτερικές λειτουργίες του Δήμου.

 • Σύστημα ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών για αιτήσεις σε θέματα, όπως: Εκμίσθωση καταστημάτων Δημοτικής Αγοράς Δήμου Χαλανδρίου, Χρήση κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, Έκδοση αδειών για οικοδομικές εργασίες, Έκδοση ετήσιων αδειών κοινοχρήστων χώρων, Άδεια χρήσης πεζοδρομίου, Αίτηση χορήγησης παράτασης εκταφής, Αίτηση χορήγησης άδειας χρήσης οστεοθήκης, Αίτηση για θέματα Δημοτικών Τελών και Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων κ.ά.

 • Σύστημα ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών με παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικών πληρωμών σε θέματα, όπως: Τροφεία παιδικών σταθμών, Συνδρομή δημοτικών γυμναστηρίων, Οφειλές και Τέλη, Κλήσεις, Μισθώματα, κ.ά. Επίσης σε θέματα οικονομικής, διοικητικής και τεχνικής υπηρεσίας, όπως και δημοτικού κοιμητηρίου.

 • Αξιοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος Smart Χαλάνδρι από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση ενδεικτικά των ακόλουθων έργων ψηφιακής διοίκησης: Έξυπνο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ), Σύστημα διαχείρισης δημοτικών κοιμητηρίων, Ψηφιοποίηση φυσικών αρχείων υπηρεσιών, Πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών με ενημέρωση γονέων με smart εφαρμογή, Διαχείριση κλειστών και ανοικτών χώρων άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας (προγραμματισμός μαθημάτων και προπονήσεων, ενημέρωση γονέων, αγώνες, μαζικός αθλητισμός κ.ά.), Σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, κ.ά.

 • Εγκατάσταση και λειτουργία πλατφόρμας που θα παρέχει έξυπνες εφαρμογές για τους δημότες, όπως: σύστημα τηλε-ελέγχου, τηλεδιαχείρισης, ελέγχου ενέργειας, σημεία ελεύθερης πρόσβασης ασύρματου δικτύου wifi για δημότες και επιχειρήσεις.

 • Αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών με τη βοήθεια στη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, με πλατφόρμα ψηφιακής διαχείρισης δρομολογίων εξυπηρέτησης υπηρεσιών και πολιτών.

 • Παροχή ψηφιακής πρόσβασης στις δίγλωσσες ιστοσελίδες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη διοικητική δομή του Δήμου για την εξυπηρέτηση πολιτών και επισκεπτών της πόλης.

 • Προγράμματα εκμάθησης Βασικών Γνώσεων Χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή για ανάπτυξη πιστοποιημένων δεξιοτήτων Η/Υ στους υπαλλήλους του Δήμου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό για αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων.

 • Δημιουργία πλαισίου για την «Πόλη Ανάπτυξης και Εμπορίου» με ψηφιακή στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω πλατφόρμας για εκπτωτικές προτάσεις και προσφρορές των τοπικών επιχειρήσεων σε πολίτες και με παροχή απαλλαγής από Δημοτικά Τέλη για τα πρώτα δύο χρόνια σε όσους ξεκινούν επιχειρηματική δράση στην πόλη μας.

 • Η «ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ» θα αποτελέσει το επίκεντρο της οργάνωσης του διοικητικού συστήματος στις υπηρεσίες, για μια άρτια Διοικητική Διαχείριση της Καθημερινότητας με την αναβάθμισή της, στοχεύοντας στην άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.
 • Σχεδιασμός – μελέτη και ανέγερση ενός νέου ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγράμματος αθλητικής παιδείας και ευαισθησίας ως τρόπου ζωής για τους πολίτες, που να δημιουργεί το «Χαλάνδρι της Άθλησης».

 • Ανάπλαση αθλητικών υποδομών και εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού με εργονομική αναμόρφωση των οικείων χώρων.

 • Ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών υποδομών με αξιοποίηση χρηματοδοτικού πλαισίου από την Περιφέρεια.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγράμματος «Ευ Αγωνίζεσθαι» για τους αθλούμενους στην πόλη, με σκοπό να λειτουργούν με ομαδικό πνεύμα, να γυμνάζουν την ψυχή και το σώμα τους.

 • Ενίσχυση του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου (ΣΟΧ), που προκρίθηκε φέτος στην Α’Εθνική κατηγορία του αθλήματος για δεύτερη φορά στην ιστορία του και που διατηρεί φυτώριο πλέον των 100 παιδιών.

 • Ενίσχυση της Ομάδας Handball, λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων της οικείας ομάδας στο Χαλάνδρι.

 • Ενίσχυση του φιλαθλητισμού στην πόλη μέσω της ενδυνάμωσης των Σωματείων – Ομάδων σε όλα τα δημοφιλή αθλήματα, με κεντρικό στόχο τη στήριξη του Σωματειακού Αθλητισμού.

 • Καθορισμός του ωραρίου λειτουργίας των χώρων αθλητισμού και κατανομής αυτών με κριτήρια ισονομίας στις ομάδες της πόλης.

 • Προώθηση υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ώστε αθλητές και μαθητές του Χαλανδρίου να γνωρίσουν τις αξίες του Ολυμπισμού και να γνωρίσουν τα Ολυμπιακά Αθλήματα.

 • Προώθηση υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Ελληνική Παρα-Ολυμπιακή Επιτροπή, ώστε αθλητές και μαθητές του Χαλανδρίου να γνωρίσουν τις αξίες του Παρα-Ολυμπιακού κινήματος και να γνωρίσουν τα Παρα-Ολυμπιακά Αθλήματα.

 • Συμμετοχή αθλητικών αποστολών σε δράσεις που οργανώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ) στις εγκαταστάσεις της στην Αρχαία Ολυμπία με παιδιά που έρχονται από όλο τον κόσμο.

 • Συμμετοχή μαθητικών αποστολών στους Παγκόσμιους Αθλητικούς Σχολικούς Αγώνες.

 • Ενεργειακός έλεγχος με στόχο την αναγνώριση σημείων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στον αρχικό σχεδιασμό των αθλητικών εγκαταστάσεων (πράσινος αθλητισμός).
 • Δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, Διεθνούς Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού (ΔΙ.ΔΙ.ΔΙ.ΠΟ.), με στόχο τη διασύνδεση Δήμων Ευρωπαϊκών Πόλεων και την ανταλλαγή ξεχωριστών εμπειριών από εκδηλώσεις πολιτισμού, που θα υλοποιούνται στο Χαλάνδρι μπροστά σε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 • Υλοποίηση Προγράμματος με την ονομασία «Πολιτισμός των Σχέσεων», με την οργάνωση στην πόλη ημερίδων αυτοβελτίωσης και ψυχικής ευεξίας, αλλά και με ομαδικές δράσεις στο κέντρο και στις γειτονιές, που θα φέρουν τους δημότες πιο κοντά και θα ενεργοποιήσουν θετικά συναισθήματα σε ένα πλαίσιο ομαδοσυνεργατικότητας.

 • Προβολή θεματικά επιλεγμένων ταινιών σε καθορισμένους χώρους της πόλης, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, για τη σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων, με στόχο τα παιδιά και οι γονείς να ευαισθητοποιούνται και να καλλιεργούν το πνεύμα τους, όπως και να δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να αναπτύξουν διάλογο και επικοινωνία με τα παιδιά τους.

 • Υλοποίηση Προγράμματος με την ονομασία «Πολιτισμός των Τεχνών», με τη διοργάνωση στην πόλη εκδηλώσεων, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων σε όλη την διάρκεια του έτους, με στόχο να καλύπτονται όλες οι επιθυμίες των πολιτών.

 • Προκήρυξη Διαγωνισμού Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου για να ενισχυθεί η συγγραφή από τους πολίτες. Το βραβευμένο γραπτό που θα ξεχωρίζει, θα το ανεβάζουμε με ίδια έξοδα στο θέατρο του Δημαρχείου και θα παρουσιάζεται στον κόσμο ως μοναδική δημιουργία του «Χαλανδρίου της Τέχνης»!.

 • Διοργάνωση μεγάλης γιορτής στην κεντρική πλατεία, μια φορά τον μήνα, με θέατρο δρόμου, ξυλοπόδαρους από νωρίς και με συναυλία σε ειδικό stage. Αυτές οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις θα αποτελέσουν πόλο έλξης για πολίτες όμορων Δήμων, αλλά και από ολόκληρη την Αττική, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το Χαλάνδρι και να το επισκέπτονται συχνότερα. Μέσω της παραπάνω δράσης, η εστίαση, όπως και η υπόλοιπη αγορά της πόλης, θα γνωρίσουν μεγάλη άνθηση.

 • Διοργάνωση σε αίθουσες του Δήμου, στο Αετοπούλειο, αλλά και στο θέατρο του Δημαρχείου υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, από ρεσιτάλ πιάνου μέχρι μουσικά κουαρτέτα, βραδιές τζαζ μουσικής, θεατρικά αναλόγια, βραδιές ποίησης, εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής.

 • Ολοκλήρωση των εργασιών για το κτίριο Nobel, για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί δέσμευση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής ύψους 5.500.000 ευρώ, το οποίο με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, θα ολοκληρωθεί με υποδειγματικό τρόπο για να καταστεί τοπόσημο πολιτισμού.

 • Προβλέπουμε την εγκατάσταση και λειτουργία στο κτίριο Nobel της Δημοτικής Πινακοθήκης του Χαλανδρίου.

 • Προβλέπουμε τη διαμόρφωση και λειτουργία στο θεατρικό χώρο, στο κτίριο Nobel, μιας μόνιμης παιδικής θεατρικής σκηνής, που θα ανεβάζει κάθε χρόνο έργα, τα οποία θα παρακολουθούν μαθητές των σχολείων του Χαλανδρίου, αλλά και σχολικές τάξεις άλλων Δήμων, κυρίως όμορων.

 • Προγραμματίζουμε τη διαμόρφωση στο κτίριο Nobel αίθουσας χορού για μαθήματα (από παραδοσιακούς χορούς μέχρι φλαμένκο).

 • Ενίσχυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου και της Δημοτικής Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μίμης Βασιλόπουλος» με καινούργια προγράμματα, με στόχο να γίνονται εκεί οι παρουσιάσεις του φεστιβάλ αναλογίου.

 • Προαγωγή της Λέσχης Ανάγνωσης με αφιερώματα σε μεγάλους συγγραφείς και ποιητές μας.

 • Σχεδιασμός, ανεύρεση και λειτουργία Ψηφιακού Μουσείου με την ιστορία της Πόλης του Χαλανδρίου.

 • Υποστήριξη με οικονομικά μέσα και φιλοξενία σε υποδομές, αλλά και με προβολή των προγραμμάτων για εξάπλωση του πολιτισμού, που υλοποιούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Πόλης.

 • Οργάνωση και διεξαγωγή του ερασιτεχνικού φεστιβάλ θεάτρου Βόρειας Αττικής στο Χαλάνδρι, με φιλοξενία στο θέατρο του Ιδρύματος Χατζηκώστα.

 • Προκήρυξη Φεστιβάλ μαθητικού θεάτρου, αλλά και εφηβικού θεάτρου στην πόλη μας, με τη συμμετοχή και άλλων Δήμων της Αττικής.

 • Αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ρεματιάς, στο πιο σημαντικό φεστιβάλ της Πόλης, λόγω της ιστορικότητας του και μετατροπή του σε ΔΙΕΘΝΕΣ με αντίστοιχες συμμετοχές από άλλες χώρες.

Αναλυτικό Πρόγραμμα